Румъния  потвърди днес, че отломки, които може да са части

...
Румъния  потвърди днес, че отломки, които може да са части
Коментари Харесай

Румъния алармира НАТО за паднал руски дрон на територията ѝ

Румъния  потвърди през днешния ден, че парчета, които може да са елементи от  съветски дрон, са паднали на територията й. Съобщението бе направено от министъра на защитата Анджел Тълвар два дни откакто Украйна съобщи, че съветски дронове са се взривили на територията на членката на НАТО. Официалните представители в Букурещ до момента отричаха тези изказвания.

Според телевизия Антена 3 Си Ен Ен елементи от хипотетичния съветски дрон са били открити в региона на  село Плауру  в източния окръг Тулча, откакто в последните дни Русия извърши няколко набези против украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се покрай границата с Румъния. Министерството на защитата удостовери в известие през днешния ден, че през миналата нощ изпратени в региона експерти са разкрили " детайли, които може да са елементи от дрон ". 

Министърът на защитата посети дружно с началника на Генералния щаб и началника на щаба на военновъздушните сили селото, намиращо се на към 800 метра от украинското дунавско пристанище Измаил. " Нормално да бъдем обезпокоени ", съобщи Тълвар за телевизия Диджи 24, като даде обещание укрепване на ограниченията за зоркост. 

Тълвар посочи, че са открити предмети, " които могат да бъдат асоциирани с съоръжение от вида на дрон ", и добави, че са нужни механически инспекции, с цел да откри с акуратност произходът им. По думите му за тази обстановка може да бъде " държана виновна преди всичко Русия, тъй като нападна многократно  пристанищна и гражданска инфраструктура ".

" Трябва да вършим разлика сред случай и акт на експанзия. В момента, откакто открихме предметите, които могат да бъдат асоциирани с съоръжение от вида на дрон, би трябвало да създадем механически инспекции, които да ни разрешат да оценим обстановката. Нямам претекстове да мисля, че става дума за акт на експанзия. Румъния и алиансът не се намират в обстановка, в която пространството на НАТО да бъде атакувано ", разяснява министърът.

По-рано той съобщи за Аджерпрес, че зоната не е била евакуирана, защото не се допуска, че тези парчета съставляват някаква заплаха за популацията. Тълвар също по този начин изрази мнение, че е допустимо дронът да не избухнал вследствие на конфликта, а по-скоро да са паднали  обособени парчета  на територията на Румъния. 

Президентът Клаус Йоханис  разяснява тези информации при започване на Осмата среща на върха на Инициативата " Три морета " в Букурещ. " Ако се удостовери, че елементи от съветски дрон са паднали на територията на Румъния, това ще значи съществено нарушаване. Подобна обстановка би била изцяло неприемлива ", посочи Йоханис. 

" Ако се удостовери, че тези детайли идват от съветски дрон, сходна обстановка би била изцяло неприемлива и съставлява съществено нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Румъния, държава-съюзник от НАТО. Тези офанзиви против украинска гражданска инфраструктура са военни закононарушения и се правят на доста малко разстояние от румънската граница. Ние обаче сме нащрек и в непрекъсната връзка с останалите съдружници от НАТО. Повтарям: в границите на НАТО сме доста добре предпазени и Румъния се възползва от извънредно мощни гаранции за сигурност, най-силните в цялата ни история ", съобщи президентът.

Румънските медии припомнят, че единствено ден по-рано по време на взаимна конференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел президентът съобщи, че " няма парчета, няма дрон или друго устройство, което да се е приземило на територията на Румъния ". 
В понеделник украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба сподели, че страната му има фотографски доказателства, че съветски дронове са блъснали територията на Румъния по време на офанзива против инфраструктурата на украинско пристанище на река Дунав. Тези изказвания обаче бяха изрично отхвърлени както от министърът на защитата на Румъния Анджел Тълвар, по този начин и от министъра на външните работи Луминица Одобеску, която разяснява тематиката по време на посещаване в Берлин.

Опозиционният Съюз за избавление на Румъния (ССР) реагира на днешните известия с искане за уволняване на двамата министри, обвинявания в " неистина " против президента Клаус Йоханис и апел за експулсиране на съветския дипломат в Букурещ Валерий Кузмин.

" След три дни на съответни старания за потулване на един значим случай за сигурността на Румъния, информациите на Украйна за съветски дрон, паднал в Румъния, се удостоверяват точно от държавното управление на Румъния. В този подтекст ССР желае незабавното уволняване на министрите на защитата и външните работи, тъй като са излъгали изцяло умишлено румънския народ и са засегнали интернационалния имидж на Румъния по необратим метод ", съобщи водачът на партията Каталин Друла. 

Той изиска пояснения от управляващите и във връзка с противовъздушната защита на Румъния в подтекста на офанзивите до границата на страната.

" Защо нямаме противовъздушна защита, до момента в който на неколкостотин метра от румънската земя се правят въздушни удари вечер след вечер? Защо Клаус Йоханис не е свикал незабавно съвещания със съдружниците от НАТО, откакто за първи път от началото на войната има съветски устройства, които избухват на територията на НАТО ", попита водачът на ССР.

Москва е правила голям брой удари на огромно разстояние против цели на Украйна от началото на войната предходната година, а Украйна е съобщавала за хипотетични съветски оръжия, които са прелитали или са се разбивали на територията на прилежащи страни няколко пъти, припомня Ройтерс. При най-сериозния подобен случай в Полша бяха убити двама души от ракета, която падна покрай границата предишния ноември. Полша и съдружниците от НАТО обявиха по-късно, че става въпрос за заблудена ракета на противовъздушната защита на Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР